söndag 8 oktober 2017

Vi lär av Världsmästarna: Maia Chiburdanidze

Maia Chiburdanidze var världsmästarinna 1978-1991. En artikel på engelska om henne på Wikipedia.
  
Maia Chiburdanidze - Nona Gaprindashvili, Riga 1980:
(Partiet på Chessgames.com)

1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 f5


  
Letar man efter partier med gambitdraget 3...f5 kan man få söka på så skilda namn som C63, Jänisch, Jaenisch och Schliemann. Kärt barn har många namn. Vits bästa svarsdrag är 4.Sc3, 4.d3 och 4.Lxc6, enligt en spelöppningsbok (E.C.O.). För den som spelar svart gäller det att även förbereda sig på 4.d4, 4.De2, 4.exf5 och 4.O-O.
  
I partiet valde vit 4.Sc3.
    
Partidraget 4...Sd4 är ett sämre alternativ för svart än 4...fxe4 5.Sxe4, med antingen fortsättningen 5...d5 eller 5...Sf6.
  
Efter partifortsättningen 4...Sd4 spelade vit det mindre optimala 5.O-O (ännu bättre anses alternativen 5.La4, 5.Lc4 och 5.exf5 vara). Svart står sämre efter 5...Sxb5 6.Sxb5, men kunde ha bjudit på bättre motstånd med 6...d6 än det i partiet spelade 6...fxe4.

  
Mark Tajmanov - Maia Chiburdanidze, Tallinn 1980:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten.)

Vit kommer ingenstans med sitt lite för omständliga spel, som inte går tillräckligt rakt på sak när det behövs.
  
Slutställningen i partiet: 
 

 
Svart har spelat 55...Sh2-f1. Vit är förlorad (56.Txe5+ Kf6). Det hotar Sg3 matt.
    
    
  
Alexander Ivanov - Maia Chiburdanidze, Tallinn 1981:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten samt en blandad partisamling efter partidraget 7.Sf3)
    

    
Svart har spelat bondedraget ...e7-e5 i Sicilianskt försvar och hotar vits springare på d4. Vilken av rutorna b3 eller f3 ska springaren gå till? 
  
En del spelare tycker att det ser fult ut att gå till f3 med springaren och stänga för f2-bondens frammarsch. Sådant kan man som junior få höra av äldre på en schackklubb som, med sin erfarenhet och fler år som schackspelare, anser sig veta så mycket bättre hur en spelöppning ska spelas.
   
Nu är inte schack så enkelt. Många duktiga schackspelare har vunnit, och vinner, partier där vits d4-springare går till f3. Och i en del varianter i Sicilianskt försvar är det också intressant för vit att välja Sd4-e2 eller Sd4-f5. Så det är några alternativ att överväga.
 
I det här partiet gör inte vit ett tillräckligt bra jobb efter sitt Sd4-f3 och blir utspelad. Så partiet är inget bevis för att det är sämre att gå till f3 med springaren.


Maia Chiburdanidze - Murray Chandler, Dortmund 1983:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten.)
     

   
Ett parti i Sicilianskt försvar, där vit får möjlighet att spela sin d4-springare till f5, när svart nöjer sig med att först spela bondedraget ...e7-e6 innan bonden därefter fortsätter till e5.

I partiet trampar vit gasen i botten och kör så det ryker. Svart försöker hänga på, men har svårt att behärska den höga farten. Vit tar hem racet.
  
  
Maia Chiburdanidze - Nigel Short, Dortmund 1983:
(Partiet på Chessgames.com)
   

  
Ett skarpt parti, där svart inte tog tillvara på sina chanser. I en kommentar på Chessgames.com vill en person i stället för 17...De5 hellre se 17...f5.
  
Efter dragomkastning hamnar partiet i Caro-Kann. Svart hade chansen efter vits 6.Le2 att irritera med 6...Tg8, och få e2-löparen att gå till f3. Men det var ingenting som föll svartspelaren i smaken den här gången. En bättre fortsättning för vit i partiet än 6.Le2 är att börja med 6.c3 och behålla mer flexibla valmöjligheter kring fortsättningsdragen.
    
Öppningsdraget i partiet var det mindre vanliga 1.Sc3. Efter 1...d5 2.e4 är 2...d4 3.Sce2 en intressant fortsättning. Vit brukar vilja fortsätta med Sg3 och Lc4. En partisamling:
 
    
Elena Donaldson-Akhmilovskaya - Maia Chiburdanidze, VM 1986, Sofia:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten.)
  
Att göra grova feldrag är ingenting man vill göra, allra helst i en VM-final. Men händer det gäller det att försöka återhämta sig så gott det går ifrån chocken. Att göra någonting annat än att tänka på schack för en stund, efter ett sådant misstag, är oftast en bra medicin för att höja humöret. Gärna aktiviteter tillsammans med vänner, som gör att man får skratta och le och glömma "eländet".

  
Maia Chiburdanidze - Elena Donaldson-Akhmilovskaya, VM 1986, Sofia:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten.)
  
Ett intressant slutspel. Vit är i draget i diagramställningen nedan och spelar det eleganta bondedraget 36.g5. Därefter fortsätter vit framåt med kungen. Vit vinner de båda svarta h-bönderna.