söndag 30 december 2018

Ge inte upp partiet i första taget

Även om du inte ser den räddande utvägen till remi i en ställning, kan du spela vidare med hopp om att vägen till remi klarnar ju fler drag du fortsätter att spela i partiet. 
   
Det finns många exempel på spelare som, med bristande kunskap i vissa grundläggande slutspel, gett upp i en slutspelsställning som var remi. Vägen till remi hade många gånger klarnat av sig självt – bara spelaren hade fortsatt att spela vidare de enda vettiga/möjliga dragen i ställningen.
   
En del starka spelare fortsätter sina partier ända tills de blir matt, medan flertalet starka spelare föredrar att ge upp innan matten utförs på dem. Inställningen att inte ge upp innan matt kan i slutändan göra att man genom det någon gång sitter med en ställning där man i tid upptäcker räddningen till remi.
     
Vi ska se på en ställning där det går att hitta en räddande väg till remi för vit. Ställningen uppstår efter några drag i en slutspelsstudie av G. N. Zakhodiakin. 

   

   
5.h5+!! Kxh5 
   
Efter 5...Kg5 går också vits torn till g7.
   
6.Tg7!! 

   


Tornet stänger inne svarts kung på h-linjen. Ställningen är remi. Svarts kung tar sig inte ut i friheten, där den hade behövts för att assistera damen. Ensam kan inte svarts dam åstadkomma någonting vinnande.