tisdag 25 december 2018

Ser din schackställning ut som ett fuskbygge till hus?


   
Ta bättre hand om din schackställning. Bygg den väl från grunden. Fuska inte med någon del av den. Fuskbygge är inget att sträva efter att skapa.
   
Många schackspelare fuskar alldeles för mycket med sina ställningar. I öppningen börjas det. Om din spelöppning och ditt mittspel skulle vara som att bygga ett hus, skulle en byggnadsinspektör ge dig godkänt?
     
I ett fuskbygge går bönder för långt fram – eller för kort. Det skapas håligheter och blottor – både före och efter rockad – som den alerte motståndaren utnyttjar.
 
Löpare och springare placeras på rutor där de inte gör sig full rättvisa. Det blir lätt något steg för kort – eller för långt. De kan också stå i vägen för någon annan viktig pjäs, som därmed kommer till korta.
 
Kungen ges inte alltid en trygg "ålderdom" efter kort eller lång rockad. I stället stressas den ihjäl i en alltför dåligt skyddad omgivning. Den kan också stressas ihjäl av att inte bli rockerad. Ibland blir den bara glad och lycklig av att inte bli rockerad – speciellt om båda spelarnas damer är bortbytta. 
 
Tornen kan många gånger användas betydligt bättre, damen med.
 
Vi ska sträva efter att öka radien för våra egna bönder och pjäser och krympa den samma för motståndaren.
 
Kom ihåg att schackmatt går före allting – med undantag för tidsförlust av partiet. Disponera din betänketid väl.
Det spelar ingen roll att en spelare kan visa upp att han-hon har mer bönder och pjäser kvar än motståndaren när partiet är färdigspelat – om man samtidigt är matt, eller har förlorat på tid.
   
Men många gånger är det den som har mest bönder och pjäser kvar som också kommer att vinna partiet, framför allt om vi befinner oss i ett slutspel. En bonde mer när vi är i slutspelet vinner väldigt många partier.
   
Och så har vi alla dessa teoretiska remiställningar i slutspelet. Du kan exempelvis sitta med ett slutspel där det du har kvar på brädet är din kung och två springare mot en ensam motståndarkung. I de flesta fall innebär det att partiet slutar med remi. Väldigt få spelare kommer att vara hjälpsamma i det läget och klanta till det så att du vinner.
   
En kantbonde med fel löpare som understöd är ingen önskedröm heller.
   
Ett bondeslutspel med kung och bonde mot en ensam kung ger bara remi om motståndaren hinner få till en opposition.