Vanliga misstag i schackpartier nybörjare och mindre erfarna spelare gör

   
I slutet av denna artikel finns en video, som berättar om vanliga misstag nybörjare och mindre erfarna spelare gör. Misstagen som tas upp i videon är: 
  
Spela på billiga fällor, lätta att genomskåda, till exempel 1.e4 e5 2.Lc4 Sc6 3.Df3. Här hoppas många spelare på att få in en skolmatt i nästa drag med 4.Dxf7. Men tro inte att du klarar det mot någon annan än en nybörjare. Så fort du möter en bättre spelare kan du nästan alltid glömma att vinna på det sättet. Den som "gräver en grop" åt andra hamnar lätt i den själv ju bättre motståndaren du möter… En bättre spelare skulle dessutom i de flesta fall efter 1.e4 e5 2.Lc4 spela 2…Sf6. Så redan där blir det problem att få in en skolmatt! 


En annan variant av att spela på snabb matt är att spela 1.e4 e5 2.Dh5 Sc6 3.Lc4. Men svart står inte bra när motståndaren inte går på en sådan enkel fälla, utan försvarar sig bra med 3…g6 4.Df3 Sf6.
   

Du ska sätta motståndaren matt, men i stället för matt klantar till det och gör motståndaren patt, exempelvis i ett slutspel där du har kung, dam mot en ensam kung: 

Vits sista drag gjorde att svarts kung är patt. Partiet slutar därmed med remi. Ge inte bort sådana onödiga poäng till motståndaren.
   

Flytta omotiverat samma bonde, pjäs två eller fler gånger i spelöppningen och vid senare tillfällen. Struntar man i att använda andra bönder och pjäser kommer man på efterkälken mot alla som använder fler bönder och pjäser än dig.
    

Inte bry sig om vad motståndaren hotar med sina spelade drag, utan bara tänka på vad man själv vill göra med sina egna spelade drag. Så nonchalant kan man inte vara om man vill lyckas bra i schack.
   

Strunta i att se till att ens kung står tryggt och säkert så tidigt som möjligt i partiet.
 
Att låta bli att spela rockad ger väldigt ofta problem för ens kung att stå tryggt och säkert. I de flesta spelöppningar är det bra att så tidigt som möjligt spela rockad. Ibland kan man vänta med att spela rockad, eller låta bli att spela den alls. Men oftast är det bäst att försöka spela rockad. När det är OK att låta bli att spela rockad har man ofta bytt bort sina damer (vit spelat Dxd8+ eller svart spelat Dxd1+).
   
Ett annat vanligt misstag är att flytta ut en eller flera bönder på ett sätt som gör att det blir enklare för motståndaren att komma åt ens kung och göra matt.

    

Låta bli att bry sig om centrum. Till exempel spela ut a-bonden två steg, sedan spela ut h-bonden två steg, medan motståndaren i stället spelar drag som bryr sig om centrum: 1.e4 a5 2.d4 h5 3.Sf3.
   
Flytta ut damen för tidigt. Allt ifrån att spela på skolmatt, och hoppas få in Dxf7 matt, till att på andra sätt gå ut för tidigt med damen.