måndag 9 oktober 2017


   
Det är vits drag. Vad spelar du?
 

  
Lösningen
 
  
 

Det är svarts drag. Vad spelar du?
 

 
Lösningen
  

Schack–citat

 

För att bli riktigt bra på någonting måste du träna och upprepa, träna och upprepa tills tekniken blir intuitiv.

   
Paulo Coelho
  
  


Hela mitt liv hade jag studerat tekniker, principer och teori tills de var integrerade i det undermedvetna.  
  
Josh Waitzkin

   

Vi lär av världsmästarna: Anatolij Karpov, Garry Kasparov, Nimzo-Indiskt och val av spelöppningar

 
Att välja rätt spelöppning mot en motståndare är viktigt, speciellt om du ska spela många partier i en match mot denne. För väljer du fel kan det bli många förluster.
   
Är man en glad amatör, och inte ett schackproffs som är beroende av att vinna så många partier som möjligt, är det betydligt lättare att fortsätta spela en spelöppningsvariant gång på gång – även om förlusterna blir många. En dag har man förhoppningsvis lärt sig så mycket av förlustpartierna att man i stället börjar se mer vinster och remier än förluster i sina fortsatta försök i spelöppnings-varianten.
   
Men även bland glada amatörer finns det dem som tröttnar till slut på motgångar i en spelöppningsvariant och sadlar om...
  
Anatolij Karpov som svart i Nimzo-Indiskt försvar
   
Anatolij Karpov förlorade inte ett tävlingsparti som svart med Nimzo-Indiskt försvar förrän 1972. Nästa förlust skulle komma 1982. Det innebär inte att partierna däremellan med Nimzo-Indiskt hade kvalitetsmässigt gått på räls, utan motståndarna tog inte tillvara på sina ställningar på bästa sätt.
      
Anatolij Karpov kunde inte hålla sig ifrån att spela Nimzo-Indiskt mot Garry Kasparov i VM-finalen 1985. Det blev förlust direkt. Kasparov var bättre på att ta tillvara på sina chanser än de flesta av Karpovs motståndare hade varit innan. Nästa gång Karpov spelade Nimzo-Indiskt mot Kasparov blev det också förlust. Ändå fortsätter Karpov att spela öppningen en gång till i matchen. Det blir förlust igen.
 
Bra envishet är en tillgång, men när det är en envishet som kostar mer än det smakar – är det dags att släppa taget om den.
    
Nimzo-Indiskt försvar 1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4
  

  
Vi kan också få Nimzo-Indiskt efter dragomkastning, där vit först spelar t ex 3.Sf3 innan Sc3 spelas. Ett exempel: 3...b6 (Nu utvecklas partierna ofta till Damindiskt försvar, men inte alltid.) 4.Sc3 Lb4 5.e3 O-O 6.Ld3 d5 7.O-O Lb7. I E.C.O. får varianten kodbeteckningen E52.
    
  
Partier i Nimzo-Indiskt försvar mellan Garry Kasparov och Anatolij Karpov:
  
VM 1985 i Moskva:
   
11:e matchpartiet:
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.Sf3 O-O 5.Lg5 c5 6.e3
   
19:e matchpartiet:
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.Sf3 Se4 5.Dc2 f5 6.g3 
   
1:a matchpartiet:
1.d4 Sf6 2.c4 e6 3.Sc3 Lb4 4.Sf3 c5 5.g3 Se4 6.Dd3
   
  
1986 spelar dessa herrar en ny VM-final. Anatolij Karpov spelar Nimzo-Indiskt igen. Med darr på ribban håller han remi i ett parti och förlorar ett annat. I gränslandet mellan Nimzo-Indiskt och Damindiskt vann Karpov ett parti. 
Så länge det inte var Kasparov som spelade vit mot Karpov i Nimzo-Indiskt gick det bättre för Karpov, även om det blev en och annan förlust emellanåt.
    
Att skräddarsy sina spelöppningar efter sina spelstyrkor och motståndarens spelstyrkor är viktigt. Då kommer framgångarna lite lättare.
    
Felaktig envishet, överdriven optimism och för stor gamblingslust är ingen tillgång när du ställs mot den svåraste motståndaren som finns i schackvärlden.
   
Det gäller att ha bra tränare, rådgivare som kan få en spelare att besinna sig och använda sig av det man är bäst på. Det gäller också att spela drag som är anpassade till vad ställningen tål att spela om man vill vinna, vad ställningen "längtar" efter, "skriker" efter att borde spelas – inte vad man skulle vilja spela för att vinna. Vad vi vill spela fungerar om ställningen tillåter det – inte annars.
   
Spelar vi mot svagare motståndare än Garry Kasparov och vinner, fast vi bryter mot ställningens krav, är det lätt att tro att det till och med håller mot den starkaste motståndaren vid denna tid. Kasparov visade att Karpov hade fel.
  
Men även Garry Kasparov syndade emellanåt, både mot Karpov och andra spelare. Men inte tillräckligt mycket under många år för att inte längre vara bäst i världen.
   
Det stora nederlaget för Kasparov skulle komma år 2000 när det blev matchförlust mot Vladimir Kramnik. Kasparovs förberedelser och form var inte på topp. Kasparov vann inget parti mot Kramnik och förlorade två. Resterande partier slutade med remi.

Envisheten var också för stor. Kasparov gav inte upp i tid försöken att besegra Kramnik som vit med 1.e4, när han i Spanskt parti inte hittade några blottor för att vinna ett parti, utan ödslade för många partier på att spela 1.e4. Öppningsdraget 1.c4 bet inte heller bra i de två partier som det testades. Det av många önskade öppningsdraget 1.d4 fick bara en chans av Kasparov.
  
Garry Kasparov som svart i Nimzo-Indiskt försvar
  
I VM-matchen 2000 mot Vladimir Kramnik blev det en tung förlust i Nimzo-Indiskt för Kasparov. Året innan blev det en förlust mot Ivan Sokolov. En partisamling med Kasparovs tävlingspartier som svart i Nimzo-Indiskt.
    
Någon revanschmatch om VM-titeln mot Kramnik blev inte heller av. Förhandlingarna misslyckades.
    

söndag 8 oktober 2017

Schack–citatet


Hjälp dina pjäser så att de kan hjälpa dig.

  
Paul Morphy
  

Vi lär av Världsmästarna: Maia Chiburdanidze

Maia Chiburdanidze var världsmästarinna 1978–1991. En artikel på engelska om henne på Wikipedia.
  
Maia Chiburdanidze 
 Nona Gaprindashvili, Riga 1980:
(Partiet på Chessgames.com)

1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 f5


  
Letar man efter partier med gambitdraget 3...f5 kan man få söka på så skilda namn som C63, Jänisch, Jaenisch och Schliemann. Kärt barn har många namn. Vits bästa svarsdrag är 4.Sc3, 4.d3 och 4.Lxc6, enligt en spelöppningsbok (E.C.O.). För den som spelar svart gäller det att även förbereda sig på 4.d4, 4.De2, 4.exf5 och 4.O-O.
  
I partiet valde vit 4.Sc3.
    
Partidraget 4...Sd4 är ett sämre alternativ för svart än 4...fxe4 5.Sxe4, med antingen fortsättningen 5...d5 eller 5...Sf6.
  
Efter partifortsättningen 4...Sd4 spelade vit det mindre optimala 5.O-O (ännu bättre anses alternativen 5.La4, 5.Lc4 och 5.exf5 vara). Svart står sämre efter 5...Sxb5 6.Sxb5, men kunde ha bjudit på bättre motstånd med 6...d6 än det i partiet spelade 6...fxe4.

  
Mark Tajmanov 
 Maia Chiburdanidze, Tallinn 1980:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten.)

Vit kommer ingenstans med sitt lite för omständliga spel, som inte går tillräckligt rakt på sak när det behövs.
  
Slutställningen i partiet: 
 

 
Svart har spelat 55...Sh2-f1. Vit är förlorad (56.Txe5+ Kf6). Det hotar Sg3 matt.
    
    
  
Alexander Ivanov 
 Maia Chiburdanidze, Tallinn 1981:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten samt en blandad partisamling efter partidraget 7.Sf3)
    

    
Svart har spelat bondedraget ...e7-e5 i Sicilianskt försvar och hotar vits springare på d4. Vilken av rutorna b3 eller f3 ska springaren gå till? 
  
En del spelare tycker att det ser fult ut att gå till f3 med springaren och stänga för f2-bondens frammarsch. Sådant kan man som junior få höra av äldre på en schackklubb som, med sin erfarenhet och fler år som schackspelare, anser sig veta så mycket bättre hur en spelöppning ska spelas.
   
Nu är inte schack så enkelt. Många duktiga schackspelare har vunnit, och vinner, partier där vits d4-springare går till f3. Och i en del varianter i Sicilianskt försvar är det också intressant för vit att välja Sd4-e2 eller Sd4-f5. Så det är några alternativ att överväga.
 
I det här partiet gör inte vit ett tillräckligt bra jobb efter sitt Sd4-f3 och blir utspelad. Så partiet är inget bevis för att det är sämre att gå till f3 med springaren.


Maia Chiburdanidze 
 Murray Chandler, Dortmund 1983:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten.)
     

   
Ett parti i Sicilianskt försvar, där vit får möjlighet att spela sin d4-springare till f5, när svart nöjer sig med att först spela bondedraget ...e7-e6 innan bonden därefter fortsätter till e5.

I partiet trampar vit gasen i botten och kör så det ryker. Svart försöker hänga på, men har svårt att behärska den höga farten. Vit tar hem racet.
  
  
Maia Chiburdanidze 
 Nigel Short, Dortmund 1983:
(Partiet på Chessgames.com)
   

  
Ett skarpt parti, där svart inte tog tillvara på sina chanser. I en kommentar på Chessgames.com vill en person i stället för 17...De5 hellre se 17...f5.
  
Efter dragomkastning hamnar partiet i Caro-Kann. Svart hade chansen efter vits 6.Le2 att irritera med 6...Tg8, och få e2-löparen att gå till f3. Men det var ingenting som föll svartspelaren i smaken den här gången. En bättre fortsättning för vit i partiet än 6.Le2 är att börja med 6.c3 och behålla mer flexibla valmöjligheter kring fortsättningsdragen.
    
Öppningsdraget i partiet var det mindre vanliga 1.Sc3. Efter 1...d5 2.e4 är 2...d4 3.Sce2 en intressant fortsättning. Vit brukar vilja fortsätta med Sg3 och Lc4. En partisamling:
 
    
Elena Donaldson
Akhmilovskaya  Maia Chiburdanidze, VM 1986, Sofia:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten.)
  
Att göra grova feldrag är ingenting man vill göra, allra helst i en VM-final. Men händer det gäller det att försöka återhämta sig så gott det går ifrån chocken. Att göra någonting annat än att tänka på schack för en stund, efter ett sådant misstag, är oftast en bra medicin för att höja humöret. Gärna aktiviteter tillsammans med vänner, som gör att man får skratta och le och glömma "eländet".

  
Maia Chiburdanidze 
 Elena DonaldsonAkhmilovskaya, VM 1986, Sofia:
(Partiet på Chessgames.com och partisamling i spelöppningsvarianten.)
  
Ett intressant slutspel. Vit är i draget i diagramställningen nedan och spelar det eleganta bondedraget 36.g5. Därefter fortsätter vit framåt med kungen. Vit vinner de båda svarta h-bönderna.
    

     

tisdag 3 oktober 2017

Vi lär av Världsmästarna: Boris Spasskij

Boris Spasskij var världsmästare 1969–1972. En Wikipedia-artikel på svenska och en mer utförlig på engelska.
  
Boris Spasskij 
 Derek J Banks, Vancouver 1971:
Vit avancerar med bönder på damflygeln och får för fria händer att skapa tryck mot den svarta ställningen. 
Ställningen i partiet efter 26.d6: 
   

Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
  
Bent Larsen 
 Boris Spasskij, Belgrad 1970:
Svart utnyttjar effektivt vits alltför långsamma pjäsutveckling och fördröjning med att sätta kungen i säkerhet med rockad. 
  
Ställningen efter 12.h3:  
Nej, Spasskij tänker inte backa hemåt med sin springare!  
 

Partiet på Chessgames.com  
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
  
Boris Spasskij 
 Tigran Petrosian, VM 1969, Moskva:
I ett parti i Sicilianskt försvar spelar vit lång rockad och svart kort rockad. Vit spelar på kungsangrepp med ett bondedrag till g4. När svart tar vits g4-bonde med sin f6-springare blir det åka av… 
  
Ställningen efter 21.e5:  
   

Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
  
Tigran Petrosian 
 Boris Spasskij, VM 1969, Moskva.  
Ställningen efter 13...b5: 
  


Vit flyttar om sin vitfältslöpare på e2 och spelar 14.Ld3.
Det ställer till det för vit efter svarts svarsdrag 14…d4! 
   
I vissa spelöppningsställningar går det bra att flytta samma pjäs omgående till en annan ruta, eller flytta den till en annan ruta inom några drag – allt för att ge pjäsen en bättre ruta att agera ifrån i fortsättningen, eller helt enkelt för att undvika att pjäsen blir förlorad om motståndaren hotar att slå och vinna den efter ett bondedrag eller pjäsdrag.
Men i andra ställningar måste man, innan samma pjäs kan flytta igen, först spela något annat drag av en annan pjäs eller bonde. 
   
Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
  
Boris Spasskij 
 Albéric O'Kelly de Galway, San Juan 1969.  
Ställningen efter 27...gxf5: 


  
Vit breddar sitt spel och spelar på att skapa svagheter för svart både på kungsflygeln och damflygeln med bonde-initiativoffret 28.d5 och uppföljande drag. Svart kan inte samtidigt försvara framgångsrikt sina svagheter på både kungsflygeln och damflygeln. 
   
Partiet på Chessgames.com  
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
  
Boris Spassky 
 Enver Bukić, Bugojno 1978. 
Ställningen efter 12...Dd8: 


  
Vits löpare på h2 och springaren på b5 tar hjälp av bondeframstöten 13.c5! för att sätta tryck mot svarts bönder på c7 och d6. Svarts ställning rasar ihop efter 13...a6 14.cxd6! och efterföljande d6xc7. 
    
Partiet på Chessgames.com  
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
   
  
Fernand Gobet 
 Boris Spasskij, Reggio Emilia 1983. 
Ställningen efter 23.Lg2: 
  

  
Svarts tornoffer Tc8xc3 är ett drag som har skördat många framgångar för svart i mängder av partier i olika varianter av Sicilianskt försvar. 
  
Partiet på Chessgames.com  
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.

   
Boris Spasskij 
 Borislav Milić, Belgrad 1964. 
Ställningen efter 19...e5: 
  

  
Många partier avgörs först i slutspelet, så också i följande parti där vit i sitt kungsangrepp spelar Sd4-f5. Det är ett springardrag att ha i minnet, för det dyker upp i en hel del olika spelöppningsvarianter.
   
Partiet på Chessgames.com  

söndag 1 oktober 2017

Schackmotiv

Det finns många fina schackmotiv att ha på till exempel en T-shirt. Hos det här företaget finns bland annat:
   

     

Kortfilm: Antagen Damgambit

I den här kortfilmen gick det illa för svart efter 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e3 b5 4.a4.
 
Men svart kan spela betydligt bättre och göra 4...b4 5.Lxc4 Sf6, eller spela till exempel 3...Sf6 som i följande parti:
  

   
Mer information om ställningen efter 3.e3 på Chessgames.com.
  

Vi lär av Världsmästarna: Nona Gaprindashvili

Nona Gaprindashvili var världsmästarinna 1962–1978. En artikel på engelska om henne på Wikipedia.
 
Nona Gaprindashvili 
 Rudolf Servaty, Dortmund 1974: 
Svart norpar åt sig vits båda torn. Men vad hjälper det när vits dam och svartfältslöpare åstadkommer matthot efter 17.Df6, där målet är att få in vits dam på g7 och sätta matt.

1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 g6 5.c4 Lg7 6.Le3 Sf6 7.Sc3 Sg4 8.Dxg4 Sxd4 9.Dd1 e5 10.Sb5 O-O 11.Le2 Dh4 12.Sxd4 exd4 13.Lxd4 Dxe4 14.Lxg7 Dxg2 15.Dd4 Dxh1+ 16.Kd2 Dxa1 17.Qf6 1-0 



Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
  
Elisaveta Bykova 
 Nona Gaprindashvili, VM 1962, Moskva:
Vit gav svart för mycket att säga till om. Vit har ingen rolig ställning efter svarts 16…Sf4. Och när sedan svart kan följa upp med 20…f3 blir vits ställning för svår att försvara. Det finns inte tillräckligt med resurser. 

1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 a6 4.La4 Sf6 5.O-O b5 6.Lb3 Le7 7.d4 d6 8.dxe5 dxe5 9.De2 Lg4 10.c3 O-O 11.Td1 De8 12.Lg5 h6 13.Lh4 Sh5 14.Lg3 Lc5 15.Sbd2 Td8 16.Sf1 Sf4 17.Lxf4 exf4 18.h3 Lxf3 19.Dxf3 Se5 20.De2 f3



21.gxf3 Sg6 22.Sg3 De5 23.Kh1 Df4 24.Txd8 Txd8 25.Td1 Txd1+ 26.Lxd1 Dh4 27.Kh2 Sf4 28.Df1 g6 29.Lc2 Lxf2 30.Dxf2 Sxh3 31.De1 Sg5 32.Kg2 Dh3+ 33.Kf2 Dh2+ 34.Ke3 Dxc2 35.f4 Se6 36.f5 Sc5 37.Dd2 Dxd2+ 38.Kxd2 Kg7 39.b3 Kf6 40.fxg6 fxg6 41.Ke3 Ke5 42.c4 b4 43.Se2 Se6 44.Sg1 Sd4 45.Sh3 g5 46.Sf2 Sc2+ 47.Kd2 Sa3 48.Ke3 h5 49.Sd3+ Ke6 50.Sxb4 a5 51.Sc6 Sc2+ 52.Kd2 h4 53.Ke2 g4 54.Kf2 Kd6 55.Sxa5 Ke5 56.Sc6+ Kxe4 57.Se7 g3 58.Kg1 h3 59.Sg6 Se1 0-1
  
Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
 
 
Oleg Romanishin 
 Nona Gaprindashvili, Göteborg 1971: 
Vit manövrerar för omständligt i spelöppningen. Och inte blir det bättre för vit när svart kan byta av g2-löparen. 

1.Sf3 Sf6 2.c4 e6 3.g3 b6 4.Lg2 Lb7 5.O-O c5 6.b3 Le7 7.Lb2 O-O 8.Sc3 d5 9.Tc1 d4 10.Sa4 Sbd7 11.d3 Dc7 12.e3 e5 13.exd4 exd4 14.Tb1 Ld6 15.Lc1 Tab8 16.Ld2 Tfe8 17.Te1 Txe1+ 18.Lxe1 Te8 19.h3 Lc6 20.Ld2 Db7 21.Sh4 Lxg2 22.Sxg2 Se5 23.Se1 Dd7 24.Kg2 Dc6+ 25.Kh2 h5 26.Lg5 Lc7 27.Tb2 Sfd7 28.Te2 Te6 29.Dd2 Sf3+ 30.Sxf3 Dxf3 31.Txe6 fxe6 32.Sb2 h4



33.Lxh4 Se5 34.De1 Df5 35.Kg2 Df3+ 36.Kg1 g5 37.Dc1 gxh4 38.Dg5+ Kf7 39.Dxh4 Df5 40.Dh8 Sf3+ 41.Kf1 Le5 42.Da8 Dxh3+ 43.Ke2 Sg1+ 44.Ke1 Lf6 45.Dxa7+ Le7 46.Dxb6 Sf3+ 47.Ke2 Sh2 0-1 
  
Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
 
Nona Gaprindashvili 
 Roman Dzindzichashvili, Wijk aan Zee 1979: 
Vit går på offensiven direkt och offrar en bonde med 8.d4. Svart hittar inte tillräckligt med motspel och blir nedspelad i slutspelet.
 
Vilken härlig ställning att ha som vit med en kung ända framme på d5 efter sitt 29:e drag! Där hjälper kungen c-bonden att gå till c6, så att inte svarts c8-torn kommer åt bonden på sin väg till c7. Vits kung fortsätter sedan fram till b7. 

1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.Lb5+ Sc6 4.O-O Ld7 5.Te1 Sf6 6.c3 a6 7.Lxc6 Lxc6 8.d4 Lxe4 9.Lg5 d5 10.Sbd2 Lg6 11.dxc5 e6 12.Da4+ Dd7 13.Dd4 Tc8 14.b4 Le7 15.a4 O-O 16.Sc4 dxc4 17.Dxd7 Sxd7 18.Lxe7 Tfe8 19.Ld6 b6 20.Se5 Sxe5 21.Txe5



21...bxc5 22.bxc5 Lc2 23.Te2 Lb3 24.f4 f6 25.Kf2 Kf7 26.Ke3 e5 27.f5 g6 28.Ke4 gxf5 29.Kd5 f4 30.c6 Tg8 31.c7 h5 32.Kc6 Ke6 33.Lc5 h4 34.Kb7 h3 35.gxh3 f3 36.Td2 e4 37.Re1 f5 38.Td6+ Ke5 39.Txa6 Lc2 40.Ld4+ Kd5 41.Tf6 1-0 
  
Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
 
  
Nona Gaprindashvili 
 Maia Chiburdanidze, Kislovodsk 1982: 
Svart kommer helt fel i Kungsindiskt försvar. Det finns bättre fortsättningar för svart att spela i denna spelöppning. Så här enkelt ska inte vit ha det. 

1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.Le2 O-O 6.Lg5 Sbd7 7.Dd2 e5 8.d5 Sc5 9.f3 h6 10.Le3 a5 11.O-O-O Kh7 12.g4 Sg8 13.h4 Ld7 14.Sh3 De8 15.Th2 Se7 16.Sf2 Td8 17.Sd3 Sxd3+ 18.Lxd3 Tc8 19.Kb1 Sg8 20.Sb5 Lxb5 21.cxb5 b6 22.Tc1 De7 23.Tc4 Df6 24.Dd1 Dd8 25.Dc1 Lf6 26.h5



26...Lg5 27.hxg6 Kxg6 28.f4 Lxf4 29.Lxf4 exf4 30.Dxf4 Dg5 31.e5 Kg7 32.Dxg5+ 1-0 
  
Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
  
Judit Polgar 
 Nona Gaprindashvili, OS 1990, Novi Sad: 
Svart signalerar angreppslust med 9…g5. Längre fram blir det ännu hårdare tag när 17…Sg4 kommer! Och vilket avslutningsdrag svart får in med 31…Tc3! 

1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.d4 Sxe4 4.Ld3 d5 5.Sxe5 Sd7 6.Sxd7 Lxd7 7.O-O Dh4 8.c4 O-O-O 9.c5 g5 10.Sc3 Lg7 11.Se2 The8 12.De1 Sf6 13.Dd2 Se4 14.Da5 Kb8 15.f3 Sf6 16.g3 Dh5 17.a4 Sg4



18.fxg4 Lxg4 19.Sf4 Lxd4+ 20.Kg2 gxf4 21.Lxf4 Le5 22.c6 Lc8 23.Db4 Ld6 24.Db3 Lxf4 25.Txf4 Te3 26.Dc2 Dh3+ 27.Kh1 Txg3 28.cxb7 Lxb7 29.Txf7 Tc8 30.Lb5 d4 31.Lc6 Tc3 0-1 
 
Partiet på Chessgames.com 
Partisamling på Chessgames.com i spelöppningsvarianten.
  
  
Nico Schouten 
 Nona Gaprindashvili, European Senior Chess Championships 2016, Jerevan:
  
I stället för 2.dxc5 sätts svart på större prov efter 2.d5. 
  
I partiet kom svarts båda löpare att uträtta mer än vits båda. Efter vits oförsiktiga 16.b4 är vit tvingad att ge upp sin svartfältslöpare när 16…Sd5 skapar ett dubbelhot (b4-bonden och c3-löparen).
  
Med avslutningsdraget 26…Le5 skapar svart ett avgörande dubbelhot. För att förhindra Dxh2 matt behöver vit spela bondedraget g2-g3. Då fortsätter svart med Df3+ följt av Txd1 och det hela slutar med pjäsvinst för svart. 

1.d4 c5 2.dxc5 e6 3.Sf3 Lxc5 4.e3 Sf6 5.Ld3 d5 6.O-O O-O 7.b3 b6 8.Lb2 Lb7 9.Sbd2 Sbd7 10.De2 Se4 11.c4 Sxd2 12.Sxd2 dxc4 13.Sxc4 Dh4 14.Tad1 Tfd8 15.Lc3 Sf6 16.b4 Sd5



17.Db2 Sxc3 18.Dxc3 Dg5 19.e4 Ld4 20.Db3 Df4 21.Dc2 Td7 22.De2 Tad8 23.Lc2 g6 24.Kh1 La6 25.a4 Lxc4 26.Dxc4 Le5 0-1 
 

Ett offerparti för 100 år sedan: Gyula Breyer – Johannes Esser, Budapest 1917

 
10...h6
 

   
11.h4 g6 12.e5 hxg5 13.hxg5 Sd5
   
 
Partiet finns kommenterat på både Chessgames.com och TheChessWorld.com
I den sistnämnda länken finns partiet med i artikeln "7 Best Positional Sacrifices of All Time". 
 

Bondeoffer och pjäsoffer

Bondeoffer och pjäsoffer är ofta en nödvändig ingrediens att använda sig av för att bli framgångsrik i schack.
 
Publicerade pdf-artiklar hos FIDE Trainers' Commission om offer:
  
Victor (Viorel) Bologan: The Sacrifice in Chess
Boris Avrukh: Exchange sacrifice
Viacheslav Eingorn: The positional piece sacrifice as a technical reception
Miguel Illescas: A slow sacrifice? Think twice!
 

Upptäcka och förhindra faror i tid

Att upptäcka och förhindra faror i tid nämndes i ett tidigare blogginlägg.
Här är en video med mer om att upptäcka och förhindra faror:
 

  

lördag 30 september 2017

Livesändningar i schack kan vara riktigt underhållande!

Att följa en livesändning i schack kan vara riktigt underhållande.
En minnesvärd livesändning var från finaluppgörelsen i Gibraltar 2012.
   

  

Geri's Game

Det finns så många möjligheter idag att spela schack med någon annan (helst på en schackklubb eller via internet) att man inte behöver, som mannen i den kända kortfilmen Geri's Game av Pixar, spela mot sig själv.
   
Däremot är vi många schackspelare som analyserar egna och andras partier på egen hand för att spela bättre i kommande schackpartier.
  
En variant av originalet Geri's Game:
   

  

Ett maskerat drag, bra och dåliga schackdagar, hur vi kan förbättra oddsen

Ju duktigare spelare vi ställs mot i ett parti, desto bättre brukar de vara på att upptäcka och förhindra i tid de faror som vi hotar med att genomföra.
 
Ju tydligare farorna är att upptäcka, desto mindre är chansen att de blir oupptäckta. Kan farorna maskeras, så att de inte blir för uppenbara, får motståndare svårare att upptäcka och förhindra dem i tid.
 
Sedan kan även duktiga schackspelare ha dagar när de missar i tid att upptäcka och förhindra drag, som de vanligtvis annars skulle klara av.
 
Ju äldre en spelare blir, desto sämre kan också hjärnan fungera med att upptäcka och larma i tid för de faror som motståndaren har på gång.
Att sova ordentligt på nätterna, äta och leva hälsosamt, motionera, styrketräna, göra avslappnings-övningar, ha en positiv livssyn, kanske också utöva yoga, Qi gong eller Tai chi – förbättrar avsevärt oddsen att även högt upp i åldrarna kunna ha en hyfsad alert hjärna.
 
Och så måste man hålla igång och träna schack också.
  
 
David Howell 
 Jan Timman, Isle of Man 2017.  

Ställningen efter svarts drag 40...Kg7-g8. (Att gå till h7 med kungen är bättre.)    
  
Ett alternativ är att spela 41.e4 och utnyttja löparens placering från g2. Chanserna att vinna partiet sjunker enligt schackdatorn Stockfish, som anger fortsättningen 41...Lxe4 42.Lxe4 Sxc5 43.Txc5 dxe4 44.Txc8 Dxc8 med ett damslutspel.
 
Howell spelade i stället:
 
41.Lf1
 

 
Med Lf1 både maskerar Howell en idé samt ger löparen ett annat arbetsområde på brädet.
  
En bättre dag hade den rutinerade stormästaren Timman inte missat en av poängerna med vits 41:a drag.
 
41...De7??


 
Om vit hade haft kvar löparen på g2 skulle vits nästa drag vara ett förlustdrag, men med en löpare på f1 öppnas nya möjligheter.
  
Vad spelade vit?
 
Svaret:
  

Har jag någon bra schack?

Innan man börjar leta efter andra drag att spela är det värt att först se om det finns någon bra schack att spela. 
 
Här är några exempel på ställningar att finna en bra schack i. Diagrambilderna är hämtade ur en artikel skriven av Alonso Zapata.  
 

(Partiet på Chessgames.com)


(Partiet på Chessgames.com)
  

(Partiet hos 365Chess.com)
 

    

Ett missat drag

 

         
Svart har i sitt 37:e drag spelat sin springare från f4 till h5.
   
Ett försvarsdrag är nu nödvändigt för vit för att hjälpa sin kung. Vit har att välja på 38.Kf1 eller 38.Se3.
   
I stället spelade vit 38.Txa6 och svart tog vara på sin chans.
 
 

 
       Vad spelade svart? 
  
Svaret:
  

onsdag 23 augusti 2017

Finn fortsättningen - Ställning 7

Vit drar
 
  
Svart har i sitt 20:e drag spelat en springare från f8 till g6.
Ett bra drag för vit är nu att spela 21.Sfd5.
 
Vit väljer i stället att byta bort sin springare på f4 mot svarts springare på g6.
 
Vad har vit missat?
 
 

  Ställningen efter vits drag 21.Sxg6.
 
Hur fortsätter svart?
 
 
Svaret:
  

måndag 21 augusti 2017

Finn fortsättningen - Ställning 6

Vit drar
 
 
Vit ska spela sitt 37:e drag i partiet.
Svart hotar att med sitt torn på e4 ta bonden på g4.
 
Kan vit både försvara sig mot det hotet och samtidigt själv hota någonting riktigt bra tillbaka?
Så här fortsatte partiet:
 

onsdag 16 augusti 2017

Finn fortsättningen - Ställning 5

Vit drar
 
Svart önskar att få byta av vits torn på f7.
 
Ska vit gå med på det och spela Txe7 direkt, eller finns det någonting annat i stället som vit kan spela på en gång?
 
Svaret på frågan:
 

Finn fortsättningen - Ställning 4

Vit drar
 
 
Svart har spelat bondedraget 26...e6 och hotar att vinna vits springare på d5. 
 
Är det någon idé för vit att spela fram springaren till f6 med schack?
Svart spelar väl bara Kf7?

Hur vit hanterade situationen:
  

Finn fortsättningen - Ställning 3

Svart drar
 
  
Vit har spelat 35.Lc4-f7 och hotar att vinna svarts torn på e8.  
Kan svart kontra effektivt och skapa ett kraftfullt mothot?
 
Hur partiet fortsatte: 
 

tisdag 15 augusti 2017

Finn fortsättningen - Ställning 2

Svart drar
 
 
Svart ska spela sitt 25:e drag i partiet. Vit har tagit en bonde för svart på b7 med sitt senaste drag 25.Ld5xb7. Vit hotar nu att vinna det svarta tornet på c8 med sin löpare.
 
Hur hanterar svart det här?
Partiet fortsatte med:
 

Finn fortsättningen - Ställning 1

Vit drar
 
  
Vit ska spela sitt 20:e drag i partiet. Svart har spelat 19...Se7-c6 och hotar den vita damen på e5.
Ska vit backa med damen på en gång?

Så här fortsatte partiet:
  

lördag 10 juni 2017

Blixtschack i Norway Chess 2017

Norway Chess 2017 inleddes med en blixtturnering innan turneringen med längre betänketid för spelarna körde igång.
  
I följande video kan vi följa partier från blixtturneringen. Partierna kommenteras på engelska av stormästarna Peter Svidler och Jan Gustafsson.
  

  

Med Garry Kasparov som schacklärare



 
Mer information på denna sida.
 

söndag 28 maj 2017

Jonathan Schrantz - Tactical Challenge #22



 

Jonathan Schrantz - Tactical Challenge #23



 

Jonathan Schrantz - Tactical Challenge #24



 

Jonathan Schrantz - Tactical Challenge #25



  

Schackpartier att studera för att bli bättre i schack: Kurt Andersson – Pavel Lacko, 1983

Malung Schackklubbs egen Kurt Andersson i ett parti mot den blivande vinnaren av Korr-SM 1983, Pavel Lacko. Kurt slutade själv på en delad 4:e plats med 1 1/2 poäng upp till bronsmedaljen.
 
I en senare SM-turnering besegrade Kurt Andersson bland annat fd sverigemästaren och landslagsspelaren Martin Johansson, Dalarnas främste schackspelare.
 
Pavel Lacko gav ut en bok med sina partier från Korr-SM 1983. Boken heter "En studie i svartvitt". En mycket bra bok. Rekommenderas! Partiet mot Kurt Andersson kommenteras på sidorna 49-53.


Kurt Andersson 
 Pavel Lacko, Korr-SM 1983 
 
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 g6 6.Le2 Lg7 7.Le3 Sc6 8.Sb3 O-O 9.O-O Le6 10.f4 Tc8 11.f5?! Ld7 12.g4? Se5 13.Sd2 

























13...Txc3!




14.bxc3 Lc6 15.Ld4 Sxe4 16.Sxe4 Lxe4 17.Ld3 Lc6 18.Tf2 Da5 19.Lf1 Lf6 20.Lg2 Tc8 21.fxg6 hxg6 22.Lxc6 Txc6 23.De2 Dd5 24.a4 Tc4



25.h3?! Lh4 26.Tf4 Lg5 27.Tf2 Sc6 28.Taf1 Sxd4 29.cxd4 Dxd4 30.Kh1 Lf6 31.Df3 Tc3 32.Dg2 Dxa4 33.g5 Dh4 34.Tf3 Txf3 35.Dxf3 Dxg5 36.Dxb7 a5 37.Dc6 Kg7 0-1 


Reflektioner kring några av dragen i partiet: 
  
6.Le2 I stället för skarpare spel efter bland annat 6.Le3 Lg7 7.f3 O-O 8.Lc4 Sc6 9.Dd2 Ld7 10.O-O-O. Partisamling på Chessgames.com
 
11.f5?! Lämnar plats på e5 åt c6-springaren, som annars får sikta in sig på att gå till den inte lika kraftfulla a5-rutan. Enligt Lacko är 11.Lf3 förmodligen bäst. Även 11.g4 är bättre än 11.f5. Partiexempel på Chessgames.com efter 11.Lf3 och 11.g4
 
12.g4? Bättre är 12.Ld3 med jämnt spel.
 
13.Sd2 Bättre än 13.g5 Txc3 14.gxf6 Txe3.
 
13...Txc3! Tar udden av vits angreppsplaner på kungsflygeln med f5 och g4.
 
15.Ld4 Svart har ett kraftfullt initiativ efter 15.Lf3 d5 16.exd5 Sxf3+, som förr eller senare måste ge utdelning, enligt Lacko. Partier på Chessgames.com efter svarts partidrag 14...Lc6
 
24.a4 Här hade vit också alternativet 24.Td1 att fundera på. Lacko var inte säker på att han ville ge sig in i fortsättningen 24...Dxa2 25.g5 Lxg5 26.Lxe5 dxe5 27.Dxe5 Lf6.
 
25.h3?! Lacko skriver att 25.Td1 gav större räddningschanser för vit. Han anger varianten 25...Txa4 26.Lxa7 De6 27.Ld4 Dxg4+ 28.Dxg4 Sxg4 29.Te2 Se5 och skriver att "det är mycket kvar". Svart hade också andra alternativ efter 25.Td1, men ingen fortsättning som gav klar vinst, enligt Lacko.
 
27.Tf2 På 27.De4 spelar svart 27...Dc6. Svart får, enligt Lacko, ett sannolikt vunnet slutspel efter 28.Dxc6 Sxc6 29.Tf3 Sxd4 30.cxd4 Lf6.
 
30...Lf6 Vit klarar sig fint, enligt Lacko, efter 30...Dd5+ 31.Df3 Dxf3+ 32.Txf3 f6. Lackos bedömning är att vit till och med kan vinna partiet om svart försöker sig på alltför häftiga vinstförsök.
 
37...Kg7 0-1 Svart har för många bra fribönder för att vit ska klara sig. Är det inte tillräckligt för svart att vinna på a-bonden blir det för mycket att stå emot när svart också avancerar med d- och e-bönderna.